Tradisjonell pyro eller Sparkular?

La det være sagt med en gang: Tradisjonelle, kruttbaserte pyroeffekter er varme effekter som skal behandles med respekt og varsomhet for å unngå skade på personer eller omgivelser.

Du har kanskje vært i et bryllup eller på en konsert der det har vært brukt sparkularmaskiner («kaldgnistmaskiner») – svarte eller hvite bokser som skyter opp gnister. Sparkular fungerer ved å helle et finmalt pulver bestående av 80% titan og 20% zirkonium ned i maskinen, varme opp pulveret, skyve det gjennom en trakt og deretter presse pulveret opp og ut av maskinen som gnister.

Kalde gnister?

Reklamen bedyrer at gnistene som kommer ut av maskinen har en sikker temperatur (er kalde) og at dette er en trygg og ikke-brennbar spesialeffekt. Ingen ting som varmes opp er kaldt! Forsøk har vist at draperier, gardiner, scenedekorasjoner, teaterparykker, kostymer m.m. har tatt fyr av sparkularmaskiner. Videoer på nettet viser forsøk der man holder rispapir over gnistene for å vise at papiret ikke tar fyr. Det nevnes ikke at rispapiret på forhånd er dusjet med brannhemmende væske.

Dersom gnistene virkelig er kalde og ufarlige, hvorfor skriver man da slike advarsler?
For safety use, please don’t touch sparks with hands or other flammable objects.
(Ekstern link, se under Features.)

Brann forårsaket av sparkular

26. september (2023) oppsto det en voldsom brann under et bryllup i Irak der et hundretalls mennesker omkom. Brannen ble etter alle solemerker forårsaket av sparkular i kombinasjon med lettantennelige bygningsmaterialer.

Link til Nettavisen
Link til VG TV
Link til TV-kanalen Rudaw

Hva er best? Sparkular eller tradisjonell pyro?

Sparkular er klumpete bokser på 8-16 kilo som skyter gnister i en søyleform i 1,5-6 meters høyde. Boksene krever rundt 10 minutters oppvarming før de kan brukes, og de kan være svært farlige dersom de ikke rengjøres ordentlig etter hvert bruk. Boksene støyer også ganske mye når de er i bruk.

Ønsker man eksempelvis et tett og fyldig gnistregn i vifteform som bakgrunn er ikke dette mulig med sparkular – da må man over til tradisjonelle, kruttbaserte gnistfontener slik bildet til venstre over viser. Små, 5 cm lange spontane gnisteffekter (¼ sekunds «jets») i ulike vinklinger benyttes svært ofte innen teater og konserter. Disse plasseres gjerne på til dels trange, strategiske steder i scenografien og skyter ut et flott gnistregn på opptil 6 meter. Slike effekter er heller ikke mulig med sparkular.

Det benyttes ofte mobile kulisser («floats») innen ulik scenekunst der det er ønskelig med gnisteffekter. Siden sparkularmaskinene krever 230v samt DMX-styring er det ikke mulig å bruke disse på mobile kulisser uten å dra med seg ledninger som det må tas hensyn til ved inn-/utkjøring av kulissen. Tradisjonelle gnistfontener kan kobles til små, trådløse og batteridrevne avfyringsbokser (gjerne på størrelse med en fyrstikkeske), og disse kan plasseres hvor som helst på de mobile kulissene uten å måtte ta hensyn til flere kabler.

Kostnader

En enkelt sparkularmaskin koster rundt 20.000,- eks. mva. I tillegg må man ha granulat (pulver.) Disse selges vanligvis i poser á 200 gram til en tusenlapp eks. mva pr. stk. En ladning granulat holder til 10-12 minutter med gnister (avhengig av gnisthøyde.) I tillegg må man ha en DMX-kontroller. Slike koster også noen tusenlapper. Man får adskillig mye pyro (gnistfontener) for samme sum som en enkelt sparkularmaskin med nødvendig tilbehør koster.

Innen scene og teaterkunst er man særdeles opptatt av det visuelle, og sånn sett er sparkular særdeles tamt i forhold til tradisjonelle, pyrotekniske gnistfontener.